İnsanlar, tarih boyunca yaşamlarını sürdürebilmek için temel gereksinimlere ihtiyaç duymuştur. Gündüz ve geceyi, mevsimleri ve gökyüzünü takip ederek yani doğayı gözlemleyerek kendi yaşamını sürdürebilmek için çözümler bulmaya yönelmiştir. Bununla birlikte doğada gerçekleşen olayları bir tanrı ile özdeşleştirip, mitler yaratmışlardır. Tüm bunları yaparken astrolojiden faydalanmışlardır. Mitoloji kelimesinin kökeninde “mythos” ve “logos” kavramları vardır. Mythos (mitos); Yunanca’da “söylev, hikaye, anlatılan olay” logos ise “söz/kelam” anlamına gelmektedir. Mitoloji, sözlü olarak anlatılan efsaneleri ifade etmektedir.
İnsanın kendini arama ve anlamlandırma yolculuğunda gökyüzünün matematiğini ortaya koyan astroloji, mitoloji ile birlikte ele alındığında pek çok sembol yardımıyla bizlere ipuçları vermektedir. Doğum haritalarımızdaki mitolojik semboller ve onların ifade ettiği durumlar bize pek çok şey anlatmaktadır. Güneş, Ay, Satürn, Jüpiter ve Merkür’ün mitolojideki karşılıkları kısaca şu şekilde belirtilmektedir:
GÜNEŞ- APOLLON
Yunan mitolojisindeki asıl Güneş tanrısı Helios’tur. Helios’un yerini daha sonra Apollon almıştır. Zeus ve Leto’nun oğlu olan Apollon’un ikiz kardeşi Artemis’tir. Gümüş yaylı ok kullanması, telli bir çalgı olan lir çalması, hastalıkları iyileştirme konusunda insanlara öğretici olması ve kehanet yapabilmesi bilinen özelliklerindendir. Doğum haritalarında Güneş benlik ve egoyu temsil ettiği için Güneş’in diğer gezegenlerle yaptığı açılar, bu açıların getireceği olumlu ya da olumsuz özellikleri mitolojik öyküler ışığında yorumlayabilme konusunda bize yardımcı olmaktadır.
AY- ARTEMİS
Yunan mitolojisinde birden çok ay tanrıçası bulunmaktadır. Selene bunlardan biridir. Diğeri ise Apollon’un ikiz kardeşi olan Artemis’tir. Artemis, yaban hayatının bakire tanrıçasıdır, Erkek kardeşi gibi ok kullanır. Bu okları sadece avlanmak için değil insanları cezalandırma için de kullanmaktadır. Roma mitolojisinde Diana olarak anılmaktadır. Astrolojide anne ve duyguları temsil eden Ay’ın evreleri çok önemlidir. Ay’ın evrelerinden son dördün fazını karanlık tanrıça Hekate temsil etmektedir. Hekate, Ay’ın alaca karanlığında gezinerek uğursuz otları arayan ve bunlarla kötülükler yapan bir tanrıça olarak anılmaktadır.
SATÜRN- KRONOS
Satürn, Yunan mitolojisinde Kronos, Roma mitolojisinde ise kendi adıyla anılmaktadır. Gaia ve Uronos’un oğlu olan Kronos, annesinin kocasını öldürme planını gerçekleştirmiş ve babasının hayalarını keserek yaşamına son vermiştir. Aynı sonu daha sonra kendi oğlu tarafından yaşayacak ve Zeus tarafından öldürülecektir. Kronos, Yunanca zaman anlamına gelen “chronos” kelimesinden türemiştir. Satürn, karmanın gezegeni olarak kabul edilir. Yani burada “ne ekersen onu biçersin” prensibi vardır. Doğum haritalarında zorlukları engelleri, kısıtlamayı ve sorumlulukları gösterir.
JÜPİTER- ZEUS
Yunan mitolojisinde Zeus olarak bilinen Jüpiter, Roma mitolojisinde Jüpiter olarak belirtilmekteydi. Kronos ve Rhea’nın oğlu olan Zeus, Yunan mitolojisinin en güçlü tanrısıdır. Göklerin, şimşeklerin, hukuk ve kanunların tanrısı olarak kabul edilmektedir. Babası Kronos Zeus’tan önceki çocuklarını yuttuğu gibi Zeus doğduğunda onu da yutmak ister ancak karısı Rhea Kronos’a bir taş yutturur. Rhea, Zeus’u başka bir yere gönderir ve Zeus büyüdüğünde annesine yardımcı olarak Kronos’u ortadan kaldırır. Babasının karnındaki kardeşlerini çıkartır. Olympos dağında yaşayan Zeus tüm olup bitenleri buradan izler ve tanrıların babası olarak adaleti ve güvenliği sağlardı. Doğum haritalarında Jüpiter bulunduğu yere büyüme ve yayılma etkisi vermektedir.
MERKÜR- HERMES
Yunan mitolojisinde Hermes olarak bilinen Merkür’ün Roma mitolojisinde ismi aynıdır. Maia ve Zeus’un oğlu olan Hermes, haberci tanrı olarak bilinmektedir. Ayrıca hile, kurnazlık ve güzel konuşması ile de bilinen bir tanrıdır. Hem gökyüzünde hem de yeryüzünde dolaşarak bu alanlar arasında bir elçi görevi görmektedir. Merkür doğum haritalarında analitik düşünme, muhakeme yeteneği gibi özellikler vermektedir. Olumsuz durumlarda ise bunların negatifini gösterebilir.
MARS- ARES
Mars, Yunan mitolojisinde savaş tanrısı Ares olarak karşımıza çıkmaktadır. Hera ve Zeus’un oğlu olan Ares, savaşın vahşi tarafını temsil etmektedir. Sürekli olumsuzluk yaratan ve savaşan bir tanrı olduğu için hiç sevilmez. Savaşlarda kız kardeşi Eris (kavga) vardır. Aphrodite ile birleşmesinden Phobos (korku), Deimos (dehşet) ve Harmonia (uyum) doğar. Phobos ve Deimos’u hep yanında tutar. Roma mitolojisinde ise Mars olarak anılmaktadır. Yunan mitolojisinin aksine Roma mitolojisinde Mars kahramanlığın ve savaş sanatının sembolü olup, önemli bir yere sahiptir. Mars, kişinin hayatta kalmak için verdiği mücadeleyi, fiziksel enerjisini ne şekilde kullandığını göstermektedir.
VENÜS- APHRODİTE
Yunan mitolojisinde Aphrodite olarak belirtilen Venüs, Roma mitolojisinde ise Venüs olarak geçmektedir. Aphrodite aşk ve güzellik tanrıçasıdır. Doğumu ile ilgili iki farklı görüş vardır. Bunlardan ilki Hesiodos’un eserinde, Gaia ve Uranos’un oğlu Kronos’un babasının hayalarını kesip denize attıktan denizdeki beyaz köpüklerden Aphrodite’in ortaya çıktığı şeklinde belirtilmiştir. Homeros ise Aphrodite’in Zeus ile birleşen Dione’den olduğunu söylemektedir. Doğum haritalarında Venüs, cinsellik, çekicilik, sanat, keyif veren konuları temsil eder.
URANÜS- URANOS
Uranüs, Yunan mitolojisinde Uranos’tur. Gaia (toprak ana) kendisine eş olarak Uranos’u yaratır. Uranos gök anlamındadır. Gaia daha sonra Uranos ile birleşir ve çok kollu ve başlı çocukları olur. Uranos çocuklarından iğrenip onları toprağın altına gönderir. Gaia bu duruma daha fazla dayanamaz ve yaptığı plan sonrası oğlu Kronos babasının hayalarını keser ve Uranos’u öldürür. Uranüs doğum haritalarında, ani olaylar, sıradışılık, beklenmedik durumlar ve farklılıkları temsil eder.
NEPTÜN- POSEIDON
Yunan mitolojisinde Poseidon olarak bilinen Neptün, Kronos ve Rheia’nın oğludur. Denizler ve depremleri temsil eder. Roma mitolojisinde Neptün olarak bilinir. En önemli silahı üç dişli yabasıdır. Bu yabayı yere vurduğunda depremlerin meydana geldiği kabul edilir. Bulanıklık ve sisin sembolü olarak kabul edilen Neptün, aslında saf bir algıyı ve netleşmeyi simgeler. Aynı zamanda kollektif bilinçdışı, spiritüellik, sanatta yaratıcılık da verir.
Gezegenler ve astroitlerin mitolojideki karşılıkları, mitlerdeki her bir olay ve arketipler hayatı algılamamızda bize yol gösterirken, bir doğum haritasını yorumlamamız için de bize pek çok ipucu vermektedir. Türkiye’nin pek çok bölgesindeki antik kentlerde, müzelerde ya da yaşadığınız şehirdeki antik zamanlardan kalma tarihi eserlerde bu mitlerin bir sembolü ile karşılaşmanız mümkündür. Aynı şekilde dünyanın çeşitli bölgelerinde karşımıza çıkan bu semboller, farkına vardıkça ve arkasındaki efsaneleri bildikçe olayları algılamamızda bize çok büyük fayda sağlamaktadır. Farkındalığımızın artması ve kendimize bir adım daha yaklaşmamız için araştırma aşkımızın hep devam etmesi dileklerimle…
Sevgi ve iyi niyet duygularımla,
Aslı
Bulut, Gülten, Mitolojik Astroloji ve Psikoloji, İzmir, 2021, s.99
İlhan, Barış, Astroloji Dersleri, İstanbul, 2004, s.131
Comments