top of page

ASTROLOJİDE SOSYAL GEZEGENLER – JÜPİTER VE SATÜRN

Astrolojide ışıklar ve kişisel gezegenlerin dışında kalan iki önemli gezegen daha vardır. Zamanın lordu Satürn (Kronos) ve büyük iyicil dediğimiz Jüpiter (Zeus). Bunların dışında kolektif alanı etkileyen Uranüs, Neptün ve Plüton ise kolektif gezegenler olarak anılırlar. Bir sonraki yazımızda onlardan detaylı bahsedeceğiz.


Önce iyicil gezegenimiz Jüpiter ile başlayarak tatlı bir giriş yapalım 😊



JÜPİTER

Güneş sistemimizdeki en büyük gezegendir. Güneş’e olan uzaklığına göre gezegen sıralamasında 5.sıradadır.


Mitolojide Zeus ile özdeşleştirilir. Kronos’un çocuğudur. Mitolojik öyküsünü merak edenler Astroloji ve Mitoloji yazımıza göz atabilirler.


Astroloji’ye gelecek olursak Jüpiter; şans, bolluk, büyüme, iyimserlik, din ve felsefe, inançlar, yüksek öğrenim, eğlence, abartı, ithalat, ihracat, lojistik, büyük yardım elde etme, özgürlük, basın, yayın, reklam, yabancı ülkeler, ahlak, adil olmak, yazılı olmayan kurallar, ilahi aşklar ve çapkınlık konularını temsil eden iyicil bir gezegendir.


Jüpiter, Zodyak çevresini yaklaşık 11-12 yılda döner. Her burçta ortalama 1 sene kalır. 18 ayda bir 3 ay süre ile retroya girer. Ancak transitleri değişkenlik gösterebilir.


Jüpiter, Yengeç burcunda yücelen konumdadır. Özellikle 5°- 13°– 14° yengeç daha şanslı sayılabilir. Oğlak burcunda düşük, İkizler ve Başak burcunda zararlı, Yay ve Balık burcunda doğal konumundadır.


Doğum haritasında bulunduğu evin konularını büyütebilir. Bulunduğu eve şans getirse de tek bir noktaya dikkat etmek gerektiğini de söylemek lazım. Jüpiter’in gölge yönü çalıştığında olayları, abartma, fanatizm, aşırılık, aç gözlülük gibi konular da ortaya çıkabilir.



SATÜRN

Güneş’e olan uzaklığına göre gezegen sıralamasında 6.sıradadır.

Mitolojide Kronos ile özdeşleştirilir. Kronos, Antik Yunan mitolojisinde Zaman Tanrısı’dır. Mitolojik öyküsünü merak edenler Astroloji ve Mitoloji yazımıza göz atabilirler.


Astroloji için ise Satürn, özellikle karma ekolleri için “Karmanın Lordu”dur. Zaman, disiplin, baskı, kısıtlama, yazılı kurallar, devlet erkanı, sorumluluk, otorite, patronlar, yöneticiler, daralma, katı kurallar, yaşlı insanlar, olgunluk, baba ve karma konularını temsil eden öğretici bir gezegendir.


Aslında kötücül olarak bilinir. Diğer yandan size öğrettikleri ile bambaşka bir insan olmanızı sağlar, büyütür ve olgunlaştırır bu yüzden eli sopalı bir hayat öğretmeni olarak düşünülebilir.

Satürn, Zodyak çevresini yaklaşık 29,5 senede döner. Her burçta ortalama 2,5 yıl kadar kalır. Yaklaşık 14 ayda bir 4-6 aylık retroya girer.


Terazi burcunda yücelir. Özellikle 20°-21° daha iyi sayılabilir. Tabii ki büyük malefik yani kötücül olarak bilinen bir gezegenin en iyi konumunu bile bir düşünmek gerekir. Koç burcunda düşük, Yengeç burcunda zararda, Oğlak ve Kova burcunda doğal konumundadır.


Satürn, doğum haritasında bulundu ev konularında kısıtlamalar, zorlanmalar, sınavlar yaşatabilir.


Karma astrolojiye göre hayata gelme sebebimizi gösterir. Sınavlarımız neler, nerelerde zorlanacağız, nelerden kaldık, neleri aşmakta zorlanıyoruz gibi sorulara cevap verir. Satürn’ün yaş döngüleri insan hayatı için oldukça önemlidir. Detaylı işlenmesi gereken bir konu olduğundan diğer blog yazılarımızda ayrıntılı bahsedeceğiz.


Bizi takipte kalın 😊


Sevgiler,

Merve Öztiryaki

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page