top of page

KOLEKTİF/JENERASYON GEZEGENLERİ

Güncelleme tarihi: 26 Nis 2023

Uranüs, Neptün ve Plüton, kollektif gezegenlerdir. Bu gezegenler teleskopla görülebilen kadar uzak yörüngelerde hareket etmekte ve birbirinden farklı özellikler göstermektedir. Hem kollektif hem de kuşakları birbirinden ayıran özellikler gösterirler.


Jenerasyon gezegenlerinin her birini, kişisel gezegenlerin bir üst oktavı olarak görebiliriz.

  • Merkür(Kişisel iletişim) Uranüs (Kollektif alanda iletişim)

  • Venüs (Bireysel sevgi) Neptün (İlahi sevgi)

  • Mars (Yaşam enerjisi) Plüton (Yaşamı dönüştüren enerji)


URANÜS

Uranüs, 1781 yılında Astroloji'nin tarihinde yeni bir dönemi başlatan William Herschel tarafından keşfedilen bir gezegendir. Uranüs, farklılık, ani olaylar, teknolojik devrimler, beklenmedik durumlar, yüksek akıl ve çılgınlık gibi konuları simgelemektedir. Mitolojide Gaia'nın eşi olarak tanımlanır ve Zeus'un büyükbabası ile özdeşleştirilir. 84 yılda bir zodyak çevresini döner ve her burçta ortalama 7 yıl kalır. Senede 5 ay kadar retro hareket eder.


Uranüs, sinir sistemini, beyin hücrelerini, kalp ritmini ve tansiyonu simgelemektedir. Kova burcunun yöneticisidir ve Kova burcunda güçlü, Aslan burcunda zararlı, Akrep burcunda güçlü ve Boğa burcunda düşüktür. İnternet, Uranüs'ün Kova burcuna geldiği 1996 yılından itibaren başlamıştır. Uranüs, güneş sisteminde Doğu-Batı ekseninde değil, Kuzey-Güney ekseninde döner ve elektriksel olarak çok aktiftir.


Temsil ettiği dürtü; orijinallik, gelenekten bağımsızlık ve farklılaşma dürtüsüdür. Temsil ettiği ihtiyaç ise kısıtlamasız ifade, değişim ve heyecan ihtiyacıdır.

Uranüs 11. evin ve Kova burcunun yöneticisidir.

Merkür’ün üst oktavıdır, Büyük bir marjinallik, zekâ ve dehayı, farklılığı, türünün dışında hareket etmeyi, bireyselleşmeyi temsil eder. Ama bu, Kova burcuna özgü bir bireyselleşmedir, yani bu egosal değil, toplumsal birtakım olguları da içine alarak bireyselleşmedir.


Uranüs, dürtüsel bir gezegendir. Ters bir gezegen olduğu için, Rx’i iyidir. İlerisi ise Rx etkisi verir. Uranüs bir burca girdiği andan itibaren etkilerini belirgin şekilde göstermeye başlar. İçinde bulunduğu her şeyi özgürleştirir ve dönüştürür.



NEPTÜN


Neptün hayalperest, olayları çözümleyen, şifalandıran, bulanık, hayalci, bazen uyuşturma etkisi taşıyan, bağımlılık, spritüel konularla ilgili, bulunduğu konuyu sislendiren, dağıtan özelliğe sahip, belirsizliklerin ta kendisi olan, hayallerimiz, aldandığımız, bazen ilham aldığımız noktalar, bazen de kayıplardır. Venüs’ün üst oktavıdır.


Yunan mitolojisinde denizler, depremler ve atlar tanrısı Poseidon ile özdeşleştirilir. En önemli silahı Trident denen üç dişli bir yabadır ve bu yabayı yere vurduğunda denizleri allak bullak eder, karaları sarsar, depremler yollardı. Topraktan ve kayalardan su fışkırttığı için, bol su kaynaklarının tanrısı olarak da adlandırılır.


Zodyağın çevresini 165 yılda dolaşır. Her burçta ortalama 14 yıl kalır. Senede 5,5 ay kadar retro hareket eder. 1846'da Johan Gorrfried Galle tarafından keşfedilmiştir.


Atmosferinin üst katmanlarında bulunan metan, gezegene mavi görüntüsünü vermektedir. Neptün'ün atmosferi hareketli ve göze çarpan hava olayları ile dikkat çekmektedir.

Neptün'ün bilinen 14 uydusu vardır.


Temsil ettiği dürtü, kendi sınırlarından ve maddi dünyanın sınırlarından kaçma dürtüsüdür. Temsil ettiği ihtiyaç ise yaşamla birliği deneyimleme, bütünle tamamen kaynaşma ihtiyacıdır. Vücutta epifız bezini, alerjileri, ödemi, zehirlenmeleri, boğulmayı, septik şoku, viral hastalıkları, mantarları ifade eder.

Neptün 12. evin ve Balık burcunun yöneticisidir.


Balık’ta kuvvetlidir. Başak’ta zararlıdır. Akrep’te güçlüdür. Oğlak’ta düşüktür.


Neptün, ruhun derinlikleridir.


Bilinç altından gelen rüyalar, astral seyahatler, şifacılık, trans hali, bitkisel yaşam, uyku halinde olmak hep Neptün ile alakalıdır. Bilinçdışının başladığı yerdir. Algıladığımız boyutu sislendiren bir yapısı vardır. Ya hayallerimizin gerçekleşeceği ya da hayatta en çok aldanacağımız yerdir. Farklı bir enerjidir, skandal olayları yaratır veya olumlu açıları varsa, büyük aşklar vaat edebilir. İyi yerleşimleri hayalleri gerçekleştirme şansı da verir.


Kötü anlamları, aldatılmak, yanlış kullanılan hayal gücü, yanlış hayallere dalmak, skandallardan doğan krizler, skandallardır. Neptün’ün etkisi, çözücüdür, yok edici değildir.


Yani olayların şeklini biraz değiştirir, insanları dönüştürücü değil, var olanı yavaş yavaş arındırıcı etkisi vardır.


Haritada güçlü bir Neptün, fedakarlığı ve merhameti gösterir. Venüs’ün bir üst oktavı olduğundan, güzellik ve estetik kavramlarını evrensel bir boyuta taşır. İçimizdeki sanatçı, Neptün’ün etkisiyle ortaya çıkar. Müzik, dans, resim vb. tüm sanatsal kavramlar, filmler, tiyatro, bale gibi tüm görsel sanatlar, kollektif olarak Neptün’den ilham alırlar, çünkü Neptün aynı zamanda ilham ile alakalıdır.


Dünya üzerindeki denizler, tüm sular ve sıvılar Neptün tarafından yönetilir. Haritada zararlı konumda ise, gerçekleri görmemizi engelleyerek bir hayal dünyası içinde yaşamanıza sebebiyet verebilir. Sis gezegeni olarak da adlandırılır. Neptün çoğu zaman ilaç sektörünü de temsil eder. Mantığı kaybettirecek tüm ürünler, alkollü içecekler, uyuşturucular, ağrı kesiciler vs. Neptün ile ilgilidir.


Keşfedildiği yılda, fotoğraf, petrokimya ve ilaç endüstrisinde birçok gelişmeler olmuştur.


Neptün’ün temel fonksiyonu, çözmek, arıtmak ve saflaştırmaktır. Maddesel değerlerin aksine, tinsel ve insani değerlere dayanarak, hissedişte duyarlılık, davranışta belirsizlik, estetik değerlendirme, yaratıcı duyum arzulanır.


Neptün sayesinde bir ideali deneyimlemek ön plana çıkar. Bu durumda günlük temelde yaşanan dünyevi yaşamdan hoşnutsuzluk, hayatın zorunlulukları karşısında beceriksizlik, kaçış operasyonları başlayabilir. Bu kaçış operasyonlarının içinde en tipik olarak alkol ve uyuşturucu ile beraber, ulaşılamayacak hayaller, tv, telefon veya bilgisayar oyunlarına, sosyal medyaya takılı kalmak, kendini kandırmak, gerçeklikten kopmak, sanal gerçeklikte var olmak ile alakalıdır. Mistik deneyimler peşinde koşabilirler, Neptün etkisindeki insanlar.


Meslekler ve çalışma alanları, kimya endüstrisi, hastane çalışanı (özellikle anestezist), sosyal hizmetler, içki üreticisi olabilir, alkol ticareti olabilir, petrol sanayi, tütün sanayi, sanatçı olmak, dalgıç, spiritüel medyum ve veya tedavi edici bilge, okültist insanlar.


Neptün’ün kötülüğünde bile bir iyilik vardır. Plüton’un iyiliğinde bile bir kötülük vardır, büyük bir sınavdır.


Plüton ne kadar güçlüyse ve kuvvetli manyetik alanlara sahipse, Neptün de o kadar sisli puslu, belirginliği olmayan, çok ön planda olmayandır. Neptün’ü güçlü olanlar, şifalandıran, medyumluk özellikleri olan insanlardır.


Neptün Plüton gibi sert değildir, sadece olay yaratır.


PLUTON


Pluton işe yaramayanı yok ederek yenisinin oluşumuna yer açmayı, yıkımla yenilemeyi, yeniden yapılanma için tereddüt etmeden sonlandırmayı, baskılanmış arzu ve öfkeleri, saplantıları, güç ve güçsüzlük konularını anlatan gezegendir. Mars’ın bir üst oktavı olarak çalışır.


Görünmeyen, varlıklı, zengin, yer altındaki zenginlikleri ve yeraltındaki gizli güçleri de temsil eder.


Yunan mitolojisinde yeraltı tanrısı Hades ile özdeşleştirilir. Zodyağın çevresini 248 yılda dolaşır. Her burçta 14- 24 yıl arasında kalır. Olağandışı yörüngesi nedeniyle, bir burçta kalma süresi oldukça değişkendir. Senede 6 ay kadar retro hareket eder.


1930'da Percival Lowel tarafından keşfedilmiştir. Pluton’un keşfiyle Güneş sisteminin üç kat büyük olduğu ortaya çıkmıştır.


Plüton, Kuiper kuşağında bulunan bir cüce gezegendir. Kütle ve hacim olarak Ay'ın yaklaşık olarak beşte biri kadardır. Plüton, eksenindeki eksantrik (dış merkezli) eğim sayesinde yörüngesinin yaklaşık olarak 1/6'lik bir kısmında Güneş'e Neptün'den daha yakındır.


Plüton'un 5 uydusu vardır ve en büyük uydusu Charon, Plüton'un yarısı büyüklüğündedir. Charon ölüm ve savaşla alakalıdır. Birbirlerinin etrafında dolaşırlar. Plüton’un yalnızca bir yüzünden görülür. Plüton, ölüm ve dönüşüm gezegenidir, Plüton’un altında da Charon vardır. Charon, en derin karanlık yönlerimizle yüzleştiğimiz yerdir.


Pluton’un keşfedildiği yıla dünyayı etkileyen büyük bir ekonomik kriz, Hitler’in toplumu dönüştürme çabaları, Stalin’in diktatörlüğünü ilan etmesi ve Freud’un bilinçdışı keşfi eşlik etmiştir.


Temsil ettiği dürtü, yeniden doğma ve deneyimin çekirdeğine sızma dürtüsüdür. Temsil ettiği ihtiyaç ise kendini arıtma ve acı çekerek eskiyi bırakma ihtiyacıdır. Vücutta cinsel organları, kanseri, ölümcül viral ve bakteriyel rahatsızlıkları, hemoroit ve boşaltım sorunlarını temsil eder.


Pluton 8. evin ve Akrep burcunun yöneticisidir.


Akrep’te ve Koç’ta kuvvetlidir. Boğa’da ve Terazi’de zararlıdır. Oğlak’ta güçlüdür.

Yengeç’te düşüktür.


Plüton’un doğum haritasındaki güçlü kombinasyonları, büyük zenginlik, güç verir. Öte yandan sert açılarda da baskın, katı, acımasız, kendi sözünün dışına çıkılmasını istemeyen, ısrarcı, manipülatif bir özellik verebilir.


Plüton, saflaştırır, dönüştürür, aydınlanmaya giden yol, Plüton’dur. Plüton olmadan aydınlanamazsınız. Plüton’un bulunduğu yerde takıntılar ve takılmak vardır.


Plüton’un natal haritada yerleştiği yer, en güçlü olduğumuz yeri gösterir. Başka bir deyişle, haritalarda yerleştiği yer, hangi eve yerleştiyse, en güçlü olduğumuz alandır. Neden?


Çünkü Plüton çok güçlü olduğu için, güç ve kuvvet takıntısı yapar. Bu takıntılar sebebiyle haritada bulunduğu evde başarılı olmak için elinden geleni yapacaktır. Bu evi daha güçlü bir şekilde çalıştıracaktır. Tabii Plüton’un her zaman olumlu bir başarı yaratması söz konusu değildir, bazen bu takıntı, cinayetlere neden olan dönüşüm gücünü de gösterebilir; çünkü Plüton, bedenin dönüşüm gücüdür. Cinsellik ve yeniden doğuş ile alakalıdır. Hem ölüm hem de yeniden doğuş olarak çift anlama sahiptir. Çürüyeni, kötüleşeni, düzelemeyecek olanı yok edendir.


En güçlü olacağımız bu yer, en çok baskı göreceğimiz, dönüşeceğimiz ve dönüşürken canımızın yanacağı yerdir, aynı zamanda. Hem en zayıf hem de en güçlü olduğumuz yerdir. Eğer Plüton’u haritamızda doğru kullanabilirsek, çok iyi noktalara gelebiliriz. Ancak kontrolsüz bir Plüton enerjisi insanı yerden yere vurabilir. Misyonu biraz karanlıktır, denilebilir. Karanlığı sever.


En güçlü olduğu derece 29 derecedir.

Hangi eve denk gelirse, o evin konularıyla ilgili çok fazla takıntı yapıp kendini geliştirmeye odaklayan bir yapıdır. Hangi evin konuları gündemde olacak hayatınızda, mesajı verir.


Kişinin gölge yanlarına da takıntı verebilir, bunları dönüştürmek için olaylar yaşatabilir ve bu olayları kişiye yaşatarak bu gölge yanlarından kişiyi kurtarıyor olabilir.


Kaynakça: Aslıhan Kozluca Eğitim Notlarından derlenmiştir.

50 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page